1. Chili
Forrás
A chili paprika népszerűsége a nemzetközi konyha csípős ételeinek elterjedésével egyre
növekszik. Manapság már hazánkban is rengetegen termelnek chilit, és készítenek belőle
különböző termékeket.
A chilit bemutató dokumentumot kell elkészítenie a mellékelt mintának és a leírásnak
megfelelően! A dokumentum elkészítéséhez szükséges szöveget az UTF-8 kódolású
chiliszoveg.txt állományban találja. A szöveg tagolásához ne alkalmazzon felesleges
bekezdésjeleket!
- Hozza létre szövegszerkesztő program segítségével a háromoldalas chili nevű állományt
a program alapértelmezett formátumában a chiliszoveg.txt állomány
felhasználásával! - A dokumentum legyen álló tájolású és A4-es lapméretű! A felső és alsó margót 2 cm-re, a
bal és jobb oldali margót 2,4 cm-re állítsa be! - A szövegtörzs karakterei – ahol más előírás nincs – Times New Roman (Nimbus Roman)
betűtípusúak és 13 pontos betűméretűek legyenek! A dokumentumban a sorköz legyen
egyszeres, a bekezdéseket tegye sorkizárttá! A bekezdések után 6 pontos térköz legyen,
ahol a feladat mást nem kér! - Készítse el a cím és a három alcím formázását az alábbiak szerint!
a. A cím és az alcímek betűtípusa Times New Roman (Nimbus Roman) legyen!
b. A cím legyen 22 pontos, félkövér és kiskapitális stílusú! A három alcím legyen
16 pontos betűméretű és félkövér stílusú!
c. A cím előtt 0, utána 18 pontos, az alcímek előtt 12, utánuk 6 pontos térköz
legyen! Biztosítsa, hogy az alcímek egy oldalra kerüljenek az azokat követő
bekezdéssel!
d. Az alcímeket az alattuk levő szövegtől 0,75 pont vastag, fekete színű dupla
vonallal válassza el a szövegtükör teljes szélességében! - A „Chilifajták” részben az öt fajta megnevezése előtt 12, utána 6 pontos térközt állítson
be! A fajtanevek legyenek a minta szerint félkövér és dőlt stílusúak! - Biztosítsa, hogy a fajta megnevezéseket tartalmazó bekezdések a leírást tartalmazó résszel
egy oldalon jelenjenek meg! - Szúrja be rendre a következő táblázatban megadott képeket a chilifajták leírásához a minta
szerint! A képeket igazítsa a minta szerint a margókhoz! A képek méretét az arányok
megtartásával változtassa meg úgy, hogy az adott fajta leírása mellett elférjenek!
jalapeno.jpg jobbra igazított
tabasco.jpg balra igazított
buth-jolokia.jpg jobbra igazított
lemon-drop.jpg balra igazított
manzano.jpg jobbra igazított - A chilifajták leírásában a képek fájlnevének megfelelő chilifajta nevét formázza félkövér
betűstílussal! - A kapszaicin jótékony hatásáról szóló részben alakítson ki felsorolást a minta szerint!
A felsorolás jelének a chili.png képet állítsa be! - Készítse el a dokumentum végére a Scoville-skálát bemutató táblázatot a következőképpen!
a. Alakítsa 3 oszlopos, 19 soros, szegély nélküli táblázattá a tabulátorokkal tagolt
szövegrészt!
b. A táblázat legyen középre igazított!
c. A táblázatban lévő szöveg betűtípusának válasszon olyan talp nélküli (magyar
ékezeteket megjelenítő, normál betűstílusú) betűtípust, amellyel a következő
beállítások megvalósíthatók!
d. A táblázat címe legyen 13 pontos, félkövér stílusú, a többi szöveg betűmérete
9 pontosnál ne legyen kisebb! A betűméretet és a táblázat oszlopainak
szélességét úgy állítsa be, hogy a cellákban lévő szövegek egy sorban férjenek
ki! A táblázatban lévő szövegek előtt és mögött ne legyen térköz!
e. A táblázat második sorától a középső oszlop celláit vonja össze! Ebbe a cellába
szúrja be a shu.png képet, amelyet vízszintesen igazítson középre! A kép
méretét az arányok megtartásával úgy módosítsa, hogy a 18 sor magasságához
a minta szerint igazodjon!
f. A második sor magasságát módosítsa a minta szerint úgy, hogy a cella alja a
paprika szára alatt legyen! A sor első és harmadik cellájának tartalmát alulra
igazítsa!
g. A táblázat címét igazítsa vízszintesen középre, az első oszlop szövegét jobbra, a
harmadikét pedig balra.
25 pont